PDA

View Full Version : when is a belt needed?



gmen5681
06-04-2010, 01:43 PM
at what weights would you consider a belt is needed? when did you first get one and what weights where you at?

slashkills
06-04-2010, 01:56 PM
I use my belt when i get close to my 1rm or if im doing a big set of 10ish or more to make sure my form doesnt go to hell. you can use a belt at any skill level. Maximal weights are still difficult and could be dangerous no matter how much it is.

bojackson
06-04-2010, 02:07 PM
slash is right. it depends on your over all development as well. I use a belt on a 1 rep max attempt and thats about it. i think there is some validity to not using a belt to help over all core development. its certainly and individual decision.

gmen5681
06-04-2010, 03:35 PM
alright thanks for the help guys.

Brian Hopper
06-04-2010, 08:31 PM
I usually put my belt on when I feel my body needs it. I would rather not train with one, but it's always there in case I need it.

bojackson
06-04-2010, 09:49 PM
yea well, not all of us are putting a grand on our backs like you hopp. if i attempted that, i would need a belt, wraps and an act of god...

Jared R
06-06-2010, 03:54 PM
I am also wondering when it is appropriate to wear a belt. After squatting my 1rm, my back seems very sore. I'm still pretty weak in the squat though, having hit 300 just today. I've never used a belt and probably just need to strengthen my back, but I wouldn't mind hearing from someone more experienced than myself.

Liftersize
06-06-2010, 04:31 PM
there is no reason not to get a belt, it puts about 15 lbs on my deadlift and 10 lbs on my squat. Plus you are still working your core if you don't wear the belt too tight and just flex your stomach against it as hard as possible to build tension.